Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Kuala Lumpur secara rasminya adalah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, atau dikenali sebagai KL, adalah ibu kota negara Malaysia serta bandar terbesar di negara ini. Satu-satunya bandar global di Malaysia, ia meliputi kawasan seluas 243 km2 (94 meter persegi) dan mempunyai anggaran penduduk sebanyak 1.73 juta pada 2016. Salah satu daerah di Kuala Lumpur, yang juga dikenali sebagai Lembah Klang, merupakan bandar yang berjumlah 7.25 juta orang pada 2017. Ia adalah antara kawasan metropolitan yang paling pesat berkembang di Asia Tenggara, dalam kedua-dua penduduk dan pembangunan ekonomi.

Kuala Lumpur adalah pusat budaya, kewangan dan ekonomi Malaysia dan rumah kepada Parlimen Malaysia, dan kediaman rasmi Raja Malaysia (Yang di-Pertuan Agong), Istana Negara. Bandar ini pernah memegang cawangan eksekutif dan cawangan kehakiman kerajaan persekutuan, tetapi mereka dipindahkan ke Putrajaya pada awal tahun 1999. Beberapa bahagian badan kehakiman masih tinggal di Kuala Lumpur.

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Kuala Lumpur adalah salah satu daripada tiga Wilayah Persekutuan Malaysia, yang terletak di negeri Selangor, di pantai barat Semenanjung Malaysia. Sejak tahun 1990-an, bandar ini telah menganjurkan pelbagai acara sukan, politik dan kebudayaan antarabangsa termasuk Sukan Komanwel 1998. Kuala Lumpur telah mengalami pertumbuhan pesat dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Ia adalah rumah kepada menara berkembar tertinggi di dunia, Menara Berkembar Petronas, yang merupakan simbol pembangunan futuristik Malaysia yang ikonik.

Kuala Lumpur mempunyai sistem jalan yang komprehensif yang disokong oleh rangkaian pengangkutan awam yang luas seperti Mass Rapid Transit (MRT), Light Metro (LRT), Bas Rapid Transit (BRT), monorel, keretapi komuter dan keretapi lapangan terbang. Kuala Lumpur adalah salah satu bandar terkemuka di dunia untuk pelancongan dan membeli-belah. Ia adalah bandar paling banyak dikunjungi di dunia. Bandar ini juga menempatkan tiga daripada 10 pusat membeli-belah terbesar di dunia.

Kuala Lumpur disenaraikan oleh Unit Perisikan Ekonomi Unit Pemasaran Global di No. 70 daripada 140 bandar raya global, dan kedua di Asia Tenggara selepas Singapura di No. 35. Forbes juga menamakan Kuala Lumpur di No. 6 dalam senarai daripada 10 bandar terbaik untuk bersara di luar negara, dan yang terbaik di Asia, dengan faktor termasuk penjagaan kesihatan bertaraf dunia, kos hidup yang berpatutan dan bahasa Inggeris yang meluas. Kuala Lumpur dinamakan sebagai salah satu 7 bandar ajaib . Indeks Bandar Selamat 2017 telah meletakkan Kuala Lumpur ke-31 dalam senarai bandar paling selamat di dunia, bandar tertinggi bagi negara-negara membangun.

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur Yang Wajib Anda LawatiTempat Menarik Di Kuala Lumpur | Menara Berkembar Petronas

Menara Berkembar Petronas

Menara Petronas, juga dikenali sebagai Menara Berkembar Petronas adalah bangunan pencakar langit berkembar di Kuala Lumpur, Malaysia. Mengikut definisi dan kedudukan rasmi Majlis Bangunan Tinggi dan Habitat Hutan, mereka adalah bangunan tertinggi di dunia dari tahun 1998 hingga 2004 dan kekal sebagai menara berkembar tertinggi di dunia. Bangunan-bangunan itu merupakan mercu tanda Kuala Lumpur, bersama dengan Menara Kuala Lumpur yang berdekatan.

Menara ini direka oleh arkitek Argentina, Cesar Pelli. Gaya postmodern yang tersendiri telah dipilih untuk mewujudkan ikon abad ke-21 untuk Kuala Lumpur. Perancangan di Menara Petronas bermula pada 1 Januari 1992 dan termasuk ujian yang ketat dan simulasi angin dan struktur struktur pada reka bentuk. Tujuh tahun pembinaan diikuti di bekas tapak Kelab Turf Selangor yang asal, bermula pada 1 Mac 1993 dengan penggalian, yang melibatkan bergerak 500 trak bumi setiap malam untuk menggugurkan 30 meter (98 kaki) di bawah permukaan.

Pembinaan bangunan superstruktur bermula pada 1 April 1994. Interior dengan perabot selesai pada 1 Januari 1996, menara Tower 1 dan Tower 2 telah siap pada 1 Mac 1996, 3 tahun selepas pembinaannya dimulakan, dan kumpulan pertama Petronas personil berpindah ke bangunan pada 1 Januari 1997. Bangunan itu dibuka secara rasminya oleh Tun Dr. Mahathir bin Mohamad Perdana Menteri Malaysia pada 1 Ogos 1999.

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur | Menara Kuala Lumpur

Menara Kuala Lumpur

Menara Kuala Lumpur adalah sebuah menara komunikasi yang terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Pembinaannya telah siap pada 1 Mac 1995. Ia mempunyai antena yang meningkatkan ketinggiannya kepada 421 meter (1,381 kaki) dan menara pendayung tertinggi tertinggi di dunia. Bumbung pod berada pada 335 meter (1,099 kaki). Selebihnya menara di bawah ini mempunyai tangga dan lif untuk sampai ke kawasan atas, yang juga mengandungi sebuah restoran berputar, menyediakan pengunjung dengan panorama kota.

Perlumbaan diadakan setiap tahun, di mana para peserta bersaing menaiki tangga ke puncak. Menara itu juga bertindak sebagai observatori falak Islam untuk memerhatikan bulan sabit yang menandakan permulaan bulan Ramadhan, Syawal, dan Zulhijjah, untuk merayakan bulan puasa Ramadhan, Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha. Menara ini merupakan sudut pandangan tertinggi di Kuala Lumpur yang terbuka kepada orang ramai.

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur | Stesen Keretapi Kuala Lumpur

Stesen Keretapi Kuala Lumpur

Stesen keretapi Kuala Lumpur adalah sebuah stesen keretapi yang terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Selesai pada tahun 1910 untuk menggantikan stesen lama di tapak yang sama, stesen itu merupakan hab keretapi Kuala Lumpur di bandar raya untuk Keretapi Negeri Melayu Bersekutu dan penggantinya Keretapi Tanah Melayu, sebelum Kuala Lumpur Sentral diasumsikan sebahagian besar peranannya pada tahun 2001. Stesen ini terkenal dengan senibina, mengadopsi campuran reka bentuk Timur dan Barat.

Stesen ini terletak di sepanjang jalan bernama Jalan Sultan Hishamuddin, yang sebelum ini dikenali sebagai Victory Avenue, yang merupakan sebahagian daripada Jalan Damansara. Stesen ini terletak berdekatan dengan Bangunan Pentadbiran Keretapi yang direka dengan baik, serta Masjid Negara dan Kompleks Dayabumi. Stesen LRT / MRT Pasar Seni terletak 400 meter jauhnya, di seberang Sungai Klang.

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur | Perpustakaan Negara Malaysia

Perpustakaan Negara Malaysia

Perpustakaan Negara Malaysia adalah sebuah perpustakaan yang ditubuhkan di bawah Akta Perpustakaan Negara 1972 di Kuala Lumpur, Malaysia.

Perpustakaan Negara bertanggungjawab menyediakan koleksi pengetahuan di peringkat nasional untuk generasi masa kini dan masa depan. Dalam usahanya untuk mengukuhkan koleksi perpustakaan, Perpustakaan Negara terus memainkan peranan aktif dalam pengambilalihan bahan-bahan perpustakaan melalui penguatkuasaan Akta Bahan Penyimpanan Perpustakaan 1986, pengambilalihan, hadiah dan pertukaran.

Kebanggaan koleksi Perpustakaan Negara adalah Koleksi Malaysiana. Ia terdiri daripada bahan-bahan pustaka yang diterbitkan di Malaysia dan di luar negara yang sebahagian besar atau sebahagian daripada kandungan berkaitan dengan tarikh penerbitan atau bahasa yang digunakan. Satu lagi warisan intelektual kebangsaan adalah Manuskrip Melayu dan salah satu manuskripnya Hikayat Hang Tuah telah diiktiraf oleh UNESCO dalam Memori Pendaftaran Dunia.

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur | Tugu Negara

Tugu Negara

Tugu Negara adalah arca yang memperingati mereka yang meninggal dunia dalam perjuangan Malaysia untuk kebebasan, terutamanya terhadap pendudukan Jepun semasa Perang Dunia II dan Darurat Malaya, yang berlangsung dari 1948 hingga 1960. Ia terletak di ibu kota Persekutuan, Kuala Lumpur. Rumah Parlimen Malaysia terletak berhampiran monumen tersebut.

Ia adalah pengelompokan arca perunggu paling tinggi di dunia. Setiap tahun pada 31 Julai pada Hari Pahlawan, Yang di-Pertuan Agong, Perdana Menteri, ketua-ketua tentera, dan polis memberi penghormatan kepada wira-wira yang jatuh dengan meletakkan garland di tugu.

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur | Masjid Negara Malaysia

Masjid Negara Malaysia

Masjid Negara Malaysia ialah sebuah masjid di Kuala Lumpur, Malaysia. Ia mempunyai kapasiti untuk 15,000 orang dan terletak di antara taman-taman seluas 13 ekar (53,000 m2). Struktur asal dirancang oleh pasukan tiga orang dari Jabatan Kerja Raya: arkitek Inggeris Howard Ashley, dan rakyat Malaysia Hisham Albakri dan Baharuddin Kassim. Jurutera yang bertanggungjawab bagi pembinaan masjid, yang bermula pada tahun 1963 ialah Antony Morris. Ia dibina di atas tapak sebuah gereja, Venning Road Sihir Hall Hall, yang telah berdiri di sana sejak 1922 tetapi telah diperuntukkan oleh kerajaan Malaysia. Masjid ini adalah pendekatan yang berani dan moden dalam konkrit bertetulang, simbolik aspirasi Malaysia yang baru merdeka.

Ciri-ciri utamanya ialah menara 73 meter tinggi (240 kaki) dan bumbung utama konkrit bintang 16-bintang. Payung, sinonim dengan kawasan tropika, dipaparkan dengan jelas – bumbung utama mengingatkan payung terbuka, penutup minaret yang dilipat. Plat dilipat bumbung utama konkrit adalah penyelesaian kreatif untuk mencapai jarak yang lebih besar yang diperlukan di dewan perhimpunan utama. Mencerminkan kolam dan air pancut tersebar di seluruh kawasan itu.

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur | Muzium Negara

Muzium Negara

Muzium Negara adalah sebuah muzium yang terletak di Jalan Damansara di Kuala Lumpur, Malaysia. Muzium ini terletak berdekatan dengan Taman Tasik Perdana dan ia memberikan gambaran keseluruhan sejarah dan budaya Malaysia. Muzium Nasional adalah struktur istana yang dibina dalam gaya Rumah Gadang, sebuah aspek seni bina Minangkabau. Fasadnya terdiri daripada unsur-unsur ciri tradisional Melayu dan moden. Ia dibuka pada 31 Ogos 1963, dan ia berfungsi sebagai repositori warisan kebudayaan dan sejarah Malaysia yang kaya.

Muzium Nasional adalah struktur tiga tingkat yang panjangnya 109.7 meter (359 kaki 11 inci) dan 15.1 meter (49 kaki 6 inci), iaitu 37.6 meter (123 kaki 4 inci) tinggi di titik tengah. Muzium ini menempatkan empat galeri utama yang diperuntukkan kepada etnologi dan sejarah semula jadi. Memaparkan pelbagai dari meja makan yang memperlihatkan acara kebudayaan seperti majlis perkahwinan, perayaan dan kostum; kepada senjata tradisional, alat muzik, seni dan kerajinan, seramik, dan flora dan fauna.

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur | Taman Burung Kuala Lumpur
Taman Burung Kuala Lumpur

Sebuah tarikan burung, Taman Burung Kuala Lumpur (Malay: Taman Burung Kuala Lumpur) adalah sebuah karang awam 20.9 hektar (8.5 ha) di Kuala Lumpur, Malaysia. Ia adalah tarikan pelancong yang popular di negara ini, menerima purata tahunan 200,000 pelawat. Ia terletak bersebelahan dengan Taman Tasik di dalam KL di Bukit Aman, berhampiran dengan Masjid Negara dan Muzium Polis Diraja Malaysia. Taman Burung menempatkan lebih daripada 3,000 burung yang mewakili lebih daripada 200 spesies dalam burung hantu tertutup. Sekitar 90% adalah burung tempatan dan 10% diimport dari negara-negara seperti Australia, China, Belanda, Indonesia, New Guinea, Tanzania dan Thailand

Taman Burung KL dibuka dari pukul 9 pagi hingga 6 petang setiap hari. Selepas membayar yuran kemasukan, para tetamu akan diberi jalur pergelangan tangan dan peta kertas susun atur dan tarikan taman. Band pergelangan tangan membolehkan pengunjung memasuki taman semula sekiranya mereka meninggalkan premis melalui kedai hadiah restoran. Kebanyakan kakitangan taman ini dwibahasa (Bahasa Melayu, Inggeris) dan akan dengan gembira berkongsi lebih banyak mengenai kehidupan burung.

Dewasa: RM27 dengan Mykad (RM67 tanpa mykad)

Kanak-kanak (3 hingga 11 tahun): RM13 dengan Mykad (RM45 tanpa mykad)

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur | Aquaria Klcc

Aquaria KLCC

Aquaria KLCC adalah sebuah lautan yang terletak di bawah Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di Kuala Lumpur City Centre di Kuala Lumpur, Malaysia. Pembinaan Aquaria KLCC bermula pada tahun 2003. Ia dibuka secara rasminya pada bulan Ogos 2005.

Mempunyai 60,000 kaki persegi (5,600 m2) dalam dua peringkat dengan terowong bawah 90 meter (300 kaki), Aquaria KLCC menempatkan lebih 250 spesies yang berbeza dan lebih daripada 5,000 haiwan darat dan akuatik dari Malaysia dan di seluruh dunia. Kios maklumat maklumat interaktif mengenai pemuliharaan ikan dan penyu. Ia termasuk kawasan runcit bertema kira-kira 5,000 kaki persegi (460 m2). Aquaria KLCC adalah berdasarkan perjalanan air dari daratan ke laut. Perjalanan bermula di dataran tinggi berkabus, melalui sungai, melalui hutan hujan dan bakau ke terumbu karang ke dalam laut biru yang mendalam.

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur | Taman Rama Rama
Taman Rama-Rama Kuala Lumpur

Taman Rama-rama Kuala Lumpur adalah sebuah zoo besar rama-rama di Kuala Lumpur, Malaysia. Ia adalah tarikan pelancong yang popular di negara ini. Ia terletak bersebelahan dengan Lake Gardens dan Taman Burung Kuala Lumpur. Taman rama-rama menempatkan banyak spesies yang tempatan ke negara ini.

Merangkumi lebih daripada 80,000 kaki persegi taman landskap dengan lebih 5,000 rama-rama, tumbuh-tumbuhan eksotik, tumbuhan rama-rama dan paku-paku, ia adalah salah satu rumah terbesar di dunia. Taman ini juga menempatkan kawasan pameran dengan maklumat tentang rama-rama dan serangga lain, dan menawarkan kedai cenderamata untuk pelancong pada akhir lawatan.

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur | Taman Tema Berjaya Times Square
Taman Tema Berjaya Times Square

Taman Tema Berjaya Times Square (dahulunya Cosmo’s World) adalah taman tema dalaman di tingkat 5 hingga 8 Berjaya Times Square, Kuala Lumpur, Malaysia. Ia difahami sebagai ‘taman tema dalaman” dan merupakan destinasi hiburan yang kedua terbesar di Asia.

Dengan 14 tunggangan Taman Tema Berjaya Times Square dibahagikan kepada 2 kawasan bertema yang berbeza, Stesen Galaxy dan Fantasy Garden.

Stesen Galaxy terletak di tingkat 5 dan menawarkan tunggangan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 13 tahun.

Dizzy Izzy, perjalanan Emiliana Lunapark Polyp.
Pengadun DNA, perjalanan “Maverick 21” oleh rides Moser
Ekspres Ooort, tumpuan Superbob.
Robo Crash
Orbit berputar, sebuah “Star Spinning” oleh Intamin.
Supersonic Odyssey, roller coaster custom by Intamin. Ia mempunyai 3 pencerobohan: roll heartline, gelung dan corkscrew.
Fantasy Garden terletak di tingkat 7 dan menawarkan tunggangan santai yang perlahan. Ia mempunyai Garden Avenue berwarna-warni dengan tujuh tunggangan yang dirancang untuk kanak-kanak dan keluarga.

Pemanduan Botanik
Buddy Go Round
Bus Gila
Trail Fantasi
Terbang Bumble Bee
Bonggol Madu
Swing Molly-Cool

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Terdapat banyak lagi tempat-tempat yang menarik di kuala lumpur untuk di kunjungi. Saya akan senaraikan tempat menarik yang lain di kuala lumpur.

Komuniti

Brickfields
Petaling Street

Pusat konvensyen

Kuala Lumpur Convention Centre
Pusat Pameran dan Konvensyen MATRADE
Pusat Dagangan Dunia Putra

Galeri

Galeri Seni Visual Negara
Galeri Petronas

Bangunan bersejarah

Panggung Bandaraya DBKL
Bangunan Lee Rubber
Bangunan Sultan Abdul Samad

Memorial

Makam Pahlawan

Muzium

Muzium Seni Islam Malaysia
Muzium Numismatik Maybank
Muzium Sejarah Kebangsaan
Muzium Tekstil Negara
Muzium Polis Diraja Malaysia
Muzium Diraja

Alam

Taman Arca ASEAN
Taman KLCC
Taman Tasik
Bukit Nanas
Taman Botani Rimba Ilmu

Pusat Persembahan

Panggung Coliseum
Istana Budaya
Pusat Seni Persembahan Kuala Lumpur
Dewan Petronas Filharmonik

Dataran Awam

Dataran Merdeka Kuala Lumpur

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur
Kata Kunci : Tempat Menarik Di Kuala Lumpur , Tempat-Tempat Menarik di Kuala Lumpur , Tempat Menarik Di Kuala Lumpur untuk dikunjungi , tempat menarik di kuala lumpur