Biodata Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Biodata Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Biodata Dato Seri Ahmad Zahid Hamidi

Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi | Nabil Che Kholid

Dato Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (lahir 4 Januari 1953) adalah seorang ahli politik Malaysia yang telah menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia sejak 2015 dalam kerajaan gabungan Barisan Nasional Perdana Menteri Najib Razak. Beliau juga pernah menjadi Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri sejak 2013, dan sebelum ini beliau berkhidmat sebagai Menteri Pertahanan dari tahun 2009 hingga 2013. Beliau adalah Ahli Parlimen Malaysia untuk kawasan Parlimen Bagan Datoh di Perak dan ahli parti politik Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO).

Pada awal kerjaya politiknya, Zahid adalah seorang Senator dan pengerusi Bank Simpanan Nasional sebelum menjadi ketua sayap pemuda UMNO. Pada tahun 1998, Zahid bercakap terhadap Perdana Menteri Mahathir Mohamad, menyeru untuk menamatkan kronisme dan nepotisme dalam kerajaan Malaysia. Zahid Hamidi, yang dilihat sebagai sekutu Timbalan Perdana Menteri Anwar Ibrahim, ditahan dan dipenjarakan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri. Walau bagaimanapun, pada tahun 1999, Zahid Hamidi disambut kembali ke dalam liputan UMNO, menyatakan bahawa Anwar telah menaikkan tuduhan kronisme dan nepotisme dan mendakwa bahawa Anwar telah menggunakan kedudukannya sebagai Menteri Kewangan untuk mengarahkan peluang perniagaan kepada Zahid.

Selepas pilihan raya 2004, Dato Sri Ahmad Zahid menjadi Timbalan Menteri di kerajaan Abdullah Ahmad Badawi. Semasa Timbalan Menteri, Zahid belajar dan dianugerahkan ijazah Doktor Falsafah dari Universiti Putra Malaysia.

Selepas pilihan raya 2008, Dato Sri Zahid Hamidi menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Beliau dilantik sebagai Menteri Pertahanan pada April 2009. Ahmad Zahid Hamidi dilantik sebagai Menteri Dalam Negeri pada tahun 2013, menggantikan Hishamuddin Hussein. Hishamuddin mengambil kedudukan sebelum Dato Sri Ahmad Zahid Hamidi di Kementerian Pertahanan.

Pada Julai 2015, beliau dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri dalam rombakan kabinet.

Keluarga Dato Seri Ahmad Zahid HamidiKeluarga Dato Seri Ahmad Zahid Hamidi

Ahmad Zahid Hamidi dilahirkan pada 4 Januari 1953 di Bagan Datoh, Perak, Malaysia, anak sulung daripada sembilan adik beradik (tujuh anak lelaki dan dua anak perempuan) dalam keluarga. Pada tahun 2013, Zahid Hamidi mendedahkan kepada media Indonesia bahawa dia berasal dari Jawa, bapanya, Raden Hamidi Abdul Fatah, berasal dari Kabupaten Kulon Progo, Yogyakarta, sementara atuknya berasal dari Ponorogo di Jawa Timur dan menikah dengan Nenek Melayu Malaysia. Bapanya meninggal dunia pada 8 Ogos 2014 di Hospital Angkatan Tentera (HAT) di Wangsa Maju Kuala Lumpur. Pada 1 Oktober 2011, ibunya, Tuminah Abdul Jalil meninggal dunia akibat komplikasi strok dan jantung di kampung halamannya Sungai Nipah Darat, Bagan Datoh. Dia dimasukkan ke Hospital Angkatan Tentera, Tuanku Mizan, Kuala Lumpur.

Anak perempuannya, Nurul Hidayah Ahmad Zahid Hamidi, menganjurkan pameran TV tempatan Inspirasi Ramadhan dan terlibat dengan Rejimen Askar Wataniah sebagai sukarelawan.

Dia dibesarkan oleh bapa angkat Cina Malaysia, Chen Jin Ting dan menjual ais krim bersama-sama selama enam tahun dengan keluarga angkatnya ketika dia berada di sekolah rendah. Ayahnya tidak berpendidikan tinggi dan akan berpindah dari rumahnya di Simpang Tiga, Hilir Perak sehinggalah kira-kira tiga kilometer jauhnya menjual ais krim. Chen Jin Ting telah berkahwin dengan ibu angkatnya, Guo Jin Luan. Bapanya kemudiannya meninggal dunia pada tahun 1999, lebih daripada sepuluh hari selepas pilihan raya umum. Berikutan tuduhan bahawa dia adalah anti-Cina, dia menyatakan “Adakah saya anti-Cina ketika saya mempunyai bapa angkat Cina?

Kerjaya Dato Seri Ahmad Zahid Hamidi

Sebelum memasuki dunia politik, Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi adalah seorang bankir untuk OCBC. Beliau juga merupakan salah seorang pengarah Bank Simpanan Nasional (1995-1998) dan juga Permodalan Nasional Berhad (PNB). Beliau juga merupakan Eksekutif Pemasaran bagi Amanah Saham Nasional Berhad, Pengarah Eksekutif bagi Scandinavian Motors Sdn Bhd, ketua pegawai eksekutif Kretam Holding Berhad, Pengerusi Tekala Corporation Berhad, Pengerusi Seng Hup Berhad dan Pengerusi Ramatex Berhad. Pada tahun 1999 beliau menjadi Pengerusi Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB).

Pada tahun 2007, Ahmad Zahid mengetuai kumpulan penunggang untuk melawat Malaysia dan Indonesia untuk mempromosikan pelancongan Malaysia.

Penglibatan Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi Dalam Politik

Pada tahun 1986, beliau dilantik sebagai setiausaha politik kepada Datuk Seri Najib Abdul Razak semasa penggal terakhir sebagai Menteri Belia (1986-1990) dan kemudian Menteri Pertahanan (1990-1995).

Pada tahun 1995, Ahmad Zahid Hamidi menjadi ahli parlimen selepas memenangi kerusi Parlimen Bagan Datoh di Perak pada pilihan raya umum. Beliau telah dipilih sebagai Ketua Pemuda UMNO pada tahun 1996. Semasa Perhimpunan Agung UMNO pada tahun ke-53 [klarifikasi diperlukan], Zahid bercakap terhadap Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad, menyeru untuk menamatkan kronisme dan nepotisme dalam kerajaan Malaysia. Sebagai tindak balas, Mahathir mempublikasikan nama-nama orang Melayu / Bumiputera yang telah menerima saham dan jawatan tinggi dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Pada tahun 1999, Ahmad Zahid Hamidi telah dipilih semula sebagai Ahli Parlimen Bagan Datoh di Perak pada pilihan raya umum. Beliau dipilih untuk Majlis Tertinggi UMNO pada tahun berikutnya. Selepas beliau memenangi kerusi untuk kali ke-3 pada pilihan raya umum 2004, Zahid dilantik sebagai Timbalan Menteri Pelancongan oleh bekas Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi. Semasa menjadi Timbalan Menteri, beliau mengejar ijazah Doktor Falsafah dari (UPM), tesis bertajuk “Manifesto Barisan Nasional Sebagai Agenda untuk Akhbar Bahasa Melayu Semasa Kempen Pilihan Raya Umum.”

Dalam tsunami politik tahun 2008, Ahmad Zahid Hamidi mengekalkan lagi kerusi Parlimen Bagan Datoh pada masa apabila banyak saham wajaran parti (BN) terjejas. Beliau kemudian dilantik menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Dalam rombakan kabinet April 2009, Zahid dilantik sebagai Menteri Pertahanan oleh Perdana Menteri Najib Tun Razak.

Beliau pernah menjadi ketua pemuda UMNO cawangan Bagan Datoh, beliau juga merupakan Naib Ketua bagi pemuda UMNO Perak, Ketua UMNO Komunikasi untuk pemuda UMNO, dan pemimpin pemuda UMNO. Ahmad Zahid juga pernah berkhidmat sebagai Setiausaha Politik Najib Razak semasa penggal kedua di Kementerian Sukan dan Belia dan juga Kementerian Pertahanan. Beliau juga merupakan ahli jawatankuasa tinggi UMNO. Beliau pernah dilantik sebagai senator di Parlimen Parlimen Malaysia.

Dia mampu mengekalkan kerusi Parlimen Bagan Datoh pada pilihan raya 2013, walaupun dengan majoriti menurun. Pada 15 Mei 2013, diumumkan bahawa Ahmad Zahid Hamidi akan mengambil alih sebagai Menteri Dalam Negeri yang baru bertukar dengan Hishamuddin Hussein.

Pada bulan Julai 2015, beliau telah dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri ke-11 dalam rombakan kabinet.

Layari http://www.nabilchekholid.com/

Facebook: https://www.facebook.com/nabil.chekholid

Artikel Lain : Resepi Kek Batik , Resepi Udang Butter , Najib Razak dan 1mdb , Sewa Van Murah di Kl , Pakar Seo Malaysia , Ekonomi Malaysia 2018 , Biodata Dato Seri Zahid Hamidi , Syarat AqiqahTempat Menarik di Cameron Highland , Kereta Sewa Kl , Teka Teki , Resepi Sambal Udang PetaiBiodata Tun Dr Mahathir MohamadDoa Qunut Rumi ,